Polychrome

Detta är lite poesi som vi fick på franska-lektionen för inte så länge sen, den handlar om hur vita människor kan kalla svarta människor för färgade. Den får en att tänka till lite.

Polychrome

Cher frère blanc                                                                                 Kära bror vit
quand je suis né, j'etais noir,                                                           när jag föddes, var jag svart
quand j'ai grandi, j'etais noir,                                                           när jag växte upp, var jag svart
quand je vais au solei, je suis noir,                                                när jag har solat, är jag svart
quand j'ai froid, je suis noir,                                                             när jag fryser, är jag svart
quand j'ai peur, je suis noir,                                                             när jag är rädd, är jag svart
quand je suis malade, je suis noir...                                              när jag är sjuk, är jag svart
tandis que toi, homme blanc,                                                          men du, vita man
quand tu es né, tu étais rose,                                                          när du föddes, var du rosa
quand tu as grandi, ti étais blanc,                                                  när du växte upp, var du vit
quand tu vas au soleil, tu es rouge,                                               när du har solat, är du rosa
quand tu as froid, tu es bleu,                                                           när du fryser, är du blå
quand tu as peur, tu es vert,                                                            när du är rädd, är du grön
quand tu es malade, tu es jaune,                                                  när du är sjuk, är du gul
et après cela, tu oses m'appaler                                                    och efter allt detta, så vågar du kalla mig
coleur                                                                                                   färgad


Anonyme african                                                                                 Anonym afrikan


Debatt

Snart dags för debatten, själv har jag valt språkval. Det handlar om hur spårket utvecklas och hur folk kan ta illa upp. Hoppas det går bra och att alla inte säger samma sak. Detta är vad jag tycker borde tas upp. Jag postar min debatt här nu.


DEBATT

Språkval
,

Om man är i en grupp som man vet tål att höra det, och inte tar illa upp. Men det är väldigt onödigt att säga det till någon som man knappt känner, eftersom de kan lätt ta illa upp.
  Flera ord som t.ex bög och hora har tappat mycket av sitt värde. De är mer skällsord än vad de verkligen menar som ord. Men de är inte lika nedvärderande mellan unga människor, det är mera äldre personer som tar illa upp.
 

Nackdelar: Många starka ord har gjorts till såkallade "skämt".
  "Att spela som en kärring" är ett ordtal som ofta används om man har spelat dåligt. Men är kärringar så dåliga på att spela? Alla kan ju inte vara det i alla fall. Alltså är det nedlåtande mot de "kärringarna" som kan spela.
  Även sjukdomar som "damp" och "CP" har börjat göras till skällsord. De har tagits helt ur sin mening som sjukdomar, och är enligt oss väldigt nedlåtande.
  Man stör de mycket religiösa människorna i världen med att svära eftersom många svordomar har en länk med djävulen och andra onda ting.


Fördelar
: Man vet att språket fortfarande håller på att utvecklas, så detta är kanske bara en fas. Efteråt så kanske man inte använder lika mycket svordomar eftersom de blir rätt uttjatade om ca.5 år eller så. Fast det kan ju också hända att svordomar blir mera accepterade eller att det kommer nya ord som tar deras plats. Om språket utvecklas så kanske kyrkan börjar acceptera svordomar, ifall det nu är möjligt.


Alla lika, alla olika

Hejsan!


Låt mig presentera mig själv. Jag heter Martin Johansson, jag bor i Hofterup som är en liten by i Skåne. Detta är min skolblogg. Jag skriver till arbetet Alla lika, Alla olika som är våran temavecka på skolan just nu. Jag ska berätta om en rasistisk händelse som jag varit med om när jag gick i åttan.


Månaden var oktober och jag stod på busshållplatsen med mina kompisar på min gamla skola Tolvåker. En svenskfödd kille med något av en kinesisk look står bakom mig. Efter ett tag råkar han i bråk med en annan kille, som var helt svensk. En större kille går fram till "kinesen" och sliter honom bort från den "helsvenska killen" och säger följande: "Vad fan gör du kinesjävel, stick härifrån och sluta hålla på med vanliga svenskar". Den större killen går sedan därifrån och lämnar oss rätt chockade.


Jag kan ju direkt säga att jag inte la mig i bråket eftersom den större killen hade tidigare varit en väldigt bra kompis till mig. Det gick rätt snabbt så ingen annan hann mer än reagera på händelsen. Men man förstod direkt att "den stora killen" klart hade något rasistiska känslor.


"Kinesen" gick därifrån direkt efter, men ingen av oss gick ifatt honom. Inte ens hans två kompisar som han gått dit med. Kort därefter kom bussarna och alla gick på, förutom "kinesen" eftersom han skulle isåfall ha tagit samma buss som "den större killen".


Håller rasismen på att spridas eller blir den mindre, vad tycker ni?
  Enligt mig så, ja. Rasismen håller på att sprida sig, och det beror på att man ofta hör oom utlänningar som hamnar i bråk. Man tänker inte så mycket på att många svenskar gör samma sak. Jag tycker att väldigt många har fått helt fel uppfattning om utlänningar, alla är inte sådana som bråkar och slåss hela dagarna, de finns många som läser bättre än svenskar i skolan. Jag hade också en rätt rasistisk uppfattning innan, men sen började jag umgås med utlänningar och allt det förändrades till det bättre.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0